Passe-partout 

Het inlijsten met passe-partouts opent veel ontwerpopties afhankelijk van de afbeelding, kleur, indeling, detail en presentatie. Ontdek waarom u moet kiezen voor een passe-partout en hoe u de perfecte uitstraling krijgt die u zoekt. In onze studio kunnen wij elke maat passe-partout maken met onze passe-partout snijmachine. Meerdere openingen per passe-partout, diverse vormen of met een v-groef. Wij hebben het hele assortiment van Crescent op onze site staan onderverdeeld in kleuren om het zoeken naar de juiste passe-partout van Crescent makkelijker te maken. 

De redenen voor het gebruik van passe-partouts zijn veelzijdig, omdat het inlijsten met passe-partouts verschillende ontwerpmogelijkheden biedt om vakkundig een beeld in de schijnwerpers te plaatsen en het effect ervan te benadrukken. Niet alleen waardevolle kunst kan stijlvol worden ingelijst met passe-partouts, ook uw zelfgemaakte foto's, bijvoorbeeld trouwfoto's of kinderfoto's zijn prachtig met een passe-partout, omdat de aandacht wordt gericht op de extra framing op het onderwerp, namelijk het beeld. 

Wat is een Passe-partout?

Een passe-partout is een uithouding in het midden, die in uw fotolijst tussen beeld en glas wordt geplaatst. De passe-partout is verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren, waardoor je veel creatieve vrijheid hebt en je creativiteit geen grenzen kent. Een passe-partout is daarom een extra frame rondom je foto. De afstand tussen het glas en het beeldoppervlak wordt vergroot en er wordt een dieptewerking gecreëerd, waardoor er nog meer aandacht wordt besteed aan het beeld. De passe-partout scheidt het beeld nog meer van zijn omgeving en het frame, zonder daardoor (in de juiste kleurselectie) de aandacht te trekken. Het inlijsten met passe-partout is een van de fraaiste vormen van beeldpresentatie ooit en dient als een belangrijk ontwerpelement bij het inlijsten en completeert het geheel. Maar niet alleen het ontwerp aspect is belangrijk voor een passe-partout, omdat een passe-partout ook kan worden gebruikt om een afbeelding optimaal in een frame te passen, zonder een op maat gemaakt fotolijstje te hoeven maken.

Soorten Passe-partout

De meest gebruikte passe-partout is zoals we die kennen, een passe-partout met een uithouding voor het beeld in een lijst. Echter zijn er veel meer varianten beschikbaar die uw beeld nog fraaier kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan een passe-partout met een V-Groef (hierbij maken we met de computer gestuurde passe-partout snijder een extra rand om de uithouding heen). Een voorbeeld ziet u hieronder. Wellicht wat bekender is het dubbele passe-partout. Hier gebruiken we dus 2 passe-partouts die we over elkaar heen leggen en monteren. Ook deze kunt u laten voorzien van een V-Groef. 

Reden voor een Passe-partout

Als een werk op papier wordt ingekaderd met een passe-partout, ziet het er allemaal fraaier uit (in vergelijking met de eenvoudige, platte invoeging van afbeeldingen) en krijgt het een prachtige uitstraling, er zijn veel redenen waarom men voor de inlijsting met passe-partout werkt.

Diepte werking

Een hoogwaardige passe-partout brengt een zekere diepte door de schuine snede (hoek van 45 graden) en geeft de afbeelding, door de afstand tot de lijst meer ruimte en geeft zo een mooi dieptewerking. Afhankelijk van de dikte van de passe-partout, kunt u het effect intensiveren of verzwakken. Het diepte-effect geeft het beeld meer levendigheid. De aandacht wordt hierdoor nog meer op het beeld gericht en geeft het de finishing touch. De uitsparing voor je foto en de grootte van het passe-partout worden exact op de millimeter gesneden zoals jij dat wilt.

Bescherming 

Een passe-partout geeft je foto de perfecte bescherming. Het creëert een opening tussen het glas en het beeld, zodat het glasoppervlak niet rechtstreeks op het beeld ligt en het beeldoppervlak optimaal wordt beschermd. Belangrijk bij het kiezen van een papiersoort is, dat deze moet zijn gemaakt van hoogwaardige materialen. Het papier moet zuurvrij zijn, zodat het papier, die direct contact maakt met het beeld, het niet beschadigt. We gebruiken gecertificeerde passe-partouts van Crescent. Deze zijn zuurvrij en bestand tegen veroudering en bieden uw kunstwerken een actieve bescherming. Het oppervlak is ook fijn gestructureerd en biedt een waardevol uiterlijk.

Ontwerpmogelijkheden

Natuurlijk kun je met je passe-partout spelen met verschillende maten en vormen en je creativiteit de vrije loop laten. Er zijn geen grenzen. Of je kunt een kleine foto op stijl brengen door hem in een grotere lijst te plaatsen met een passend passe-partout. Een passe-partout in liggend formaat, geplaatst in een portretkader, straalt een zekere charme uit. Merk echter op dat het kader nooit het beeld domineert, maar alleen het effect ervan moet ondersteunen. Het is het beste om de verschillende opties uit te proberen.

Samenhang

Je hebt ook talloze opties voor de kleurselectie van het passe-partout, omdat de beslissing voor een specifieke kleur uiteindelijk afhangt van je persoonlijke smaak. We raden neutrale kleuren aan. Deze zijn tijdloos en leiden de aandacht niet af. Bij het kiezen van de kleur moet u er echter voor zorgen dat de belangrijkste nuances van de afbeelding worden genomen om een harmonieus totaalbeeld te krijgen. Met andere woorden: een vrij helder beeld vereist ook een helder passe-partout. Soms wordt een donkerder plaatje gebruikt om een zwart of grijs passe-partout te maken. Voor handgemaakte prints of handgemaakt papier biedt bijvoorbeeld een passe-partout in natuurlijk wit. Als je zwart-wit motieven omkadert, kun je een helder passe-partout kiezen om een klassiek resultaat te bereiken, maar de lijst met een zwarte passe-partout ziet er ook erg stijlvol uit. Standaard hebben wij een 200 tal soorten passe-partout online staan in onze shop: Passe-partout

Indien u een specifieke vraag of wens heeft, neem dan even contact met ons op via: Neem contact met ons op!

Wij hebben alle Crescent passe-partouts (circa 300) aanwezig in de studio.